Heeft u vragen?

Vermogensbeheer volgens academici

Bij vermogensbeheer (VM) is het aan de beheerder om jouw beleggingsportefeuille door de financiële woeste zeeën heen te loodsen. In de 25 jaar dat onze zaakvoerder nu al dit vak beoefend, hebben we succesfondsen zien komen en gaan. Hebben we markten zien stijgen en dalen. Er bestaat zeer veel literatuur over de component van het menselijke gedrag in de beleggingsmarkten. Iedereen heeft al eens iets gelezen over de psychologie van de massa, het kuddegedrag van spaarders en het nefaste gevolg daarvan.

Een bekende tekening waar ook een boek naar is genaamd : Behavior Gap, van Carl Richards

behaviorgap

Drees Life Services weet dat als je niet door een goed ‘totaal plan’omringd bent, ook voor jou als belegger, die Bahavior Gap negatieve effecten gaat teweeg brengen (of al heeft teweeg gebracht ?). In de afgelopen jaren hebben we de samenwerking met sommige vermogensbeheerders stopgezegd. Hun resultaten waren ondermaats, net omdat de individuele beheerders ook enorm kampten met die Behavior Gap. Geen verwijt aan het individu, het is niet makkelijk om altijd rustig te blijven en de juiste koers te varen. Uit welke aandelen of obligaties moet ik uitstappen, in welke instappen? Wanneer moet ik de nieuwe cash investeren ? Dat is de dagelijkse stress van de beheerders bij een VM.

Intussen zijn we op een fondsenmanagement gestoten dat al vele decennia exclusief werd aangeboden aan institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars.   Dit fondsenmanagement stoelt helemaal de academische studies en bevindingen van Prof. Eugene Fama en Prof. Kenneth R.French. (Prof. E.Fama,  Nobelprijs economie 2013)  Sinds een goede tien jaar zijn ze via UCITs gekeurde fondsen beschikbaar voor het particuliere publiek.

img2 img1

Professor Eugene Fama ontving de Nobelprijs Economie 2013 voor hun baanbrekend werk in het bestuderen van het gedrag van aandelen, obligaties en deposito’s. Ik voorzie hier een eerste link naar een filmpje over beide heren en hun onderzoekswerk.

Drees Life Services verwacht dat de toeloop naar deze manier van fondsmanagement flink zal aangroeien eens ze beter gekend zijn bij het beoogde publiek. We hebben het immers over fondsen met lage beheerskosten waaronder enorm brede portefeuilles opgebouwd zijn. Die volledig tewerk gaat op het model van profs. Fama & French. Hun model toont duidelijk aan dat bijkomende waarde wordt gecreëerd door een aangepaste weging binnen een portefeuille richting small caps aandelen en waarde-aandelen. Door daar heel categoriek in te beleggen ontstaan fondsen met meerdere duizenden lijnen. Met name ook in aandelenfondsen spreiden we alzo het risico over veel meer aandelen dan het gemiddelde andere beleggingsfonds. Door zulke een weloverwogen aanpak en strategie zijn deze fondsen sowieso een buitenbeentje in de categorie van fondsen die je vb. kan volgen op websites zoals Morningstar.

We dragen deze fondsen in ons vaandel omdat ze volledig aansluiten bij de beleggingsfilosofie die achter het concept ‘totaal plan’ staat. We gaan de behavior gap uitschakelen door fondsen in te zetten wiens strategie het helemaal niet is om voortdurend te kopen en verkopen onder druk van de marktomstandigheden die sowieso altijd van tijdelijke aard zijn.

Om in deze fondsen een juiste strategie te bepalen zullen we je uitgebreid berichten over alle aspecten van de opbouw van de portfolio. In functie van jouw risicoprofiel stellen we vervolgens jouw ideale mix samen. We sparen tal van kosten uit die bij andere polissen komen kijken, de verzekeraars waar we mee samenwerken zijn zelf danig overtuigd van deze academische filosofie dat ze zelfs poliskosten laten zakken voor cliënten in deze fondsen.

Beschikbaar vanaf  125.000 Euro.  Bij Drees Life Services als eerste geaccrediteerde makelaar in België voor Dimensional Fund Advisors.

Weet dat we evenzeer portefeuilles van 3 Mio en meer volgens deze strategie belegd hebben.

Geschiedenis van beleggingsonderzoek

Voor diegene die zijn eerste gesprek met ons intens wil voorbereiden, dit extra filmpje door Professor Eugene Fama.

Contacteer ons voor een gesprek over ‘ Investeren’  op de gedisciplineerde en academische manier.